weleens over nagedacht?

Hoe welkom voelen ‘nieuwe anderen’ zich in jouw kerk?

welkom in de kerk - gastvrijheid

Welkom in de kerk! In dit praktijkverhaal over gastvrijheid neem ik je mee naar een paar kerken, waar die gastvrijheid verbeterd kan worden.

Het is geweldig als nieuwe mensen jouw kerk bezoeken! Stel je voor dat ze zich bij je gemeente willen aansluiten? Dat zou welkom zijn!

Maar: hoe welkom voelen die ‘nieuwe anderen’ zich eigenlijk wanneer ze bij je op bezoek komen? Ik geef je een praktijkverhaal van een jong gezin op zoek naar een kerk. Om eens over na te denken.

De website van een kerk geeft al meteen een indruk van die gemeente

Een bezoek aan de dienst vult het beeld aan

Een vriend van mij verhuist naar een andere streek. Hij zoekt met zijn gezin een kerkelijke gemeente. In hun vorige kerk waren ze meelevend. Jeugdwerk gedaan. Enthousiast, ondernemend gezin. Ze weten wat ze zoeken: een kerk waar ze zich met hun jonge gezin thuis kunnen voelen. Dat er aandacht is voor kinderen. Misschien wat andere gezinnen om contact mee te leggen.

Het moet allemaal niet te zwaar zijn.

Ze gaan op onderzoek uit. Allereerst zoeken ze online naar kerken in de buurt. Websites worden bekeken. Daarmee proef je meteen de sfeer in een kerk. Je ziet wat er gedaan wordt. Aan de activiteiten merk je waar het accent ligt. Veel te doen voor ouderen, weinig voor kinderen? Dan is het waarschijnlijk een grijze boel. Oogt de lay-out strak en actueel? Krijg je snel een indruk van de gemeente door beeld en tekst? Aan de toon van de teksten herken je vaak de ligging al een beetje. Daarmee komen ze tot een eerste selectie.

Een paar van die kerken had ‘gastvrij’ of ‘omzien naar elkaar’ op hun website staan als kenmerk van hun gemeente.

Toen we daar kwamen merkten we er niet veel van 🙁

Vervolgens gaan ze zondags op pad. Ze bezoeken kerken die online een goede indruk hebben gemaakt.

Ze worden er niet echt vrolijk van.

Mijn vriend verteld: ‘Het is eigenlijk wel apart. Je komt als onbekende een kerk binnen met je gezin. Meestal krijg je wel een papier of een liturgie uitgereikt. Er wordt goedemorgen gezegd. Maar eigenlijk zijn we verder nauwelijks aangesproken. Ja, in één kerk werden we hartelijk ontvangen bij de deur. Later bleek die man via via een tip gekregen te hebben van iemand die ons kende. Daardoor wist hij dat we op zoek waren naar een kerk. De ontvangst was in elk geval leuk, de gemeente vonden we wel erg oud. We begrepen dat we het enige gezin zouden zijn. Dat sprak ons dan niet zo aan.’

Mensen lopen onopgemerkt de kerk in en uit

Zou dat bij jullie ook zomaar kunnen gebeuren?

Welkom in de kerk!? Een verhaal uit de praktijk. Niks verzonnen.

Wat je eruit kunt halen als gemeente is niet zo moeilijk. Een aantal van die bezochte kerken had ‘gastvrij’ of ‘omzien naar elkaar’ op hun website staan als kenmerk van hun gemeente. Jammer als je dat dan niet merkt als je daar binnenloopt.

Als gemeente is het misschien wel belangrijk daar bij stil te staan.

Natuurlijk komt het niet wekelijks voor dat er nieuwe onbekende mensen je kerkdienst bezoeken. Of toch wel? Heb je er eigenlijk geen zicht op? Zou het bij jullie ook zo kunnen zijn dat mensen onopgemerkt komen en gaan? Zijn bij jullie in de kerk mensen echt welkom?

Mijn tips, mijn vragen aan jullie:

Stemt je website overeen met de kerkgemeenschap die jullie samen vormen? Is je website up-to-date wat betreft informatie over activiteiten? Is je website een uitnodiging voor mensen die op zoek zijn naar een nieuwe gemeente? (Als dat tenminste één van de speerpunten van je gemeente is?)

Vervolgens: Merken jullie nieuwe bezoekers op, die jullie kerk binnenlopen. Wat doe je ermee? Hoe pak je het aan?