ingewikkelde problemen superconcreet te lijf gaan met een stappenplan

Wat is NU je eerste stap?

wat is jouw eerste stap?

Wat is NU je eerste stap?

Het stappenplan is de beproefde methode om tot verandering te komen. Door het volgen van een goed doordachte route wandel je met elke stap in de richting van de nieuwe situatie waar je als organisatie wilt uitkomen.

Maak die stappen niet te groot. Houdt het simpel! Ook met een heel ingewikkeld probleem. En vraag elkaar naar de eerste stap. Concreet. NU!

Het stappenplan begint niet pas als het helemaal klaar is

het begint NU al, terwijl we er nog maar over praten!

Wanneer we met een nieuw probleem aan de slag gaan, kennen we allemaal het traject wel: Visie. Missie. Waar willen we naar toe? Wat is de situatie nu? Waar zetten we ‘dat stipje aan de horizon’? Wat moeten we doen om daar te komen? Welke weerstanden kunnen we verwachten? Wat is ons tijdpad?

Ik heb weleens vergaderd met mensen die smullen van het in gang zetten van dit soort processen. Dat is ook heel leuk hoor! Alleen vind ik dat je vanaf het begin gewoon heel concreet moet zijn.

‘Laten we vanavond meteen ons eerste piketpaaltje slaan’, zei ik een keer wat baldadig. In de vergadering hadden we de eerste aanzetten gegeven. Brainstormen, dat stipje aan de horizon en meer. Verschillende mensen hadden in de overheid of bedrijfsleven ervaring met veranderprocessen. De vaktermen vlogen om mijn oren. Ruim voordat we een volgende datum zouden prikken, plaatste ik mijn opmerking.

Men keek mij verbaasd aan. Volgens hen was het nog lang geen tijd voor piketpaaltjes…

Niet alleen stappen schrijven, maar echte stappen zetten

brengt de zaak NU in beweging

Toch wel, vond ik. Als we nu al weten waar dat stipje – ongeveer – aan de horizon staat, welke stap kunnen we dan vanavond – en de komende week – zetten om daar al één stap naar toe te komen?

Dat werd opeens wel heel concreet! Want we wisten nog niet precies… En we zaten nog te vroeg in het proces. Het kon nog alle kanten op. En de kerkenraad moest er ook nog eerst over besluiten. Niet voor de muziek uitlopen.

Natuurlijk hadden ze wel een beetje gelijk. Maar ook helemaal niet! 😉

De weg naar ‘de gewenste situatie’ – dat stipje – is vaak lang. Dat stipje staat – na één bespreking – ook zeker nog niet helemaal op de juiste plek. Toch kun je altijd samen al een kleine concrete eerste stap zetten in de goede richting.  Door dat te doen, hou je het concreet. Je beseft dat je niet alleen samen rond de vergadertafel zit, maar dat er ook wat gedaan moet worden. Niet alleen stappen schrijven, maar echte stappen zetten, brengt de zaak nu al in beweging in de goede richting.

Het fijne is dat je dan al weet dat je nu samen bent vertrokken. Onderweg. Nog niet helemaal wetend waar naar toe. Maar wel in vertrouwen dat het goed komt en dat het nog alle kanten uit kan.

Als je met elkaar elke bespreking die vraag serieus beantwoord en het gaat dóen, dan beloof ik je succes!

Je weet dan ook: we zijn samen al onderweg

Welke stap kunnen we NU zetten? Als je met elkaar elke bespreking in een proces, die vraag serieus beantwoord en het gaat dóen, dan beloof ik je succes!