en over de uitgestorven volzinnen 🙁

Hoe Twitter mij kort leerde schrijven en waarom dat zo belangrijk is

twitter

Twitter leerde mij korter en krachtiger te schrijven.Waarom is dat belangrijk? De tijd van mensen is te kort. Dus je taal moet ook kort zijn. Wil je boeien.

Jaren geleden. Een vriend van mij zei: je moet op Twitter gaan. Dat is echt iets voor jou! Ik vond eigenlijk van niet. Twitter? In – toen nog – 140 tekens iets zeggen? Da’s niks voor mij. Ik ben veel te lang van stof. Ik liet mij toch door hem overhalen. Geen spijt van. Waarom? Dat zal ik je vertellen.

Ik was niet van korte teksten. Ik bewonderde ooit Godfried Bomans. Voor wie hem niet kennen: dat was een schrijver (1913-1971) – jawel ik ben een ouwe Rot, ik weet het. Ik verslond al zijn boeken. Bomans was toen al lang overleden – ja, zo oud ben ik ook weer niet! 😉 Heerlijke humor had-ie. Beetje deftig taalgebruik. Dure woorden, zeg maar. 😉 Iemand die in één zin, met hoofdzin, allerlei tussenzinnen en beknopte bijzinnen een heel verhaal vertelde zonder dat je het spoor bijster raakte. Ik genoot ervan. Ik imiteerde zijn schrijfstijl vaak en was er best goed in.

Kort en helder schrijven is een must, want

de tijd is kort, dus de taal is kort

Nu is het een andere tijd. We krijgen dagelijks zoveel teksten te zien. Onze ogen scannen sociale media, websites, documenten. Je moet selecteren wat je wel en niet leest. Lange teksten zijn uit. Ze boeien niet. Je moet er teveel bij nadenken. Je blijft er niet achter hangen. En je móet nog zoveel lezen dat misschien relevanter is. We nemen te weinig tijd. Of het aanbod is zo groot. Dat die gedachte niet terecht is, is een ander verhaal.

Dus? Wil je gelezen worden? Schrijf kort!

Twitter is een medium van deze tijd: snel, kort, krachtig. Snel weet je waar het over gaat. Korte berichten. Te overzien. Je moet mensen pakken voor ze verder scrollen.

Ik twitter dus. In het begin was het lastig. Voor ik het wist zat ik al in het rood. Jammer dat die spaties ook meetellen! Maar ik leerde snel. Twitter is de kunst van het weglaten. Komen tot de kern. Geen omhaal van woorden.

Twitter leerde mij korter schrijven. Actief taalgebruik. Beknopt. Recht op het doel. Dat pas ik nu ook toe als ik voor andere media schrijf. Dat werkt! Zo wordt je gelezen. En: zo wordt je begrepen en onthouden.

Dus mijn tip aan jou, wanneer je moeite hebt met kort schrijven: Twitter!