praktijkvoorbeeld.

Talentgericht werven. Hoe werkt dat?

Talentgericht werven. Hoe werkt dat?

Talentgericht werven en werken. Dat klinkt mooi! Maar hoe werkt dat in de praktijk eigenlijk? Een praktijkvoorbeeld laat zien hoe eenvoudig het eigenlijk is.

Ik kom iemand tegen bij het uitgaan van de kerk. Ik ken hem niet. Ik stel mij voor. We raken aan de praat. Helmert blijkt hier pas te wonen, voor zijn werk. Vrijgezel. In zijn vorige gemeente was hij betrokken bij het jeugdwerk. Hij zong ook in een koor.
Een volgende keer wanneer ik hem zie vraag ik of hij zich al wat thuis voelt. Dat is het geval. Hij heeft wat mensen leren kennen. Het lijkt hem een leuke gemeente. De kerkdiensten spreken hem aan.

het is eigenlijk niet moeilijk…

Raak aan de praat met mensen. Ook en juist met mensen die je nog niet kent.

Ik vraag hem of hij zou willen meedoen aan iets?

Aan wat? vraagt hij zich af.

Tja, wat lijkt je leuk? Wat kun je? Misschien wil je je ervaring uit Abcoude nu hier inzetten. Of juist nieuwe ervaringen opdoen? Wat zou jij willen?

We praten over wat er in onze gemeente wordt gedaan. En waarom. Ik noem activiteiten die er zijn. En we hebben het over dingen die ons aanspreken. Wat we nog eens zouden willen doen. Hoe ziet hij zich in dit verhaal?

Meedenken in de Taakgroep Jeugd spreekt hem wel aan. Het lijkt hem een mooie manier omdat hij dan ziet wat er allemaal gedaan wordt met jeugd in de gemeente. En hoe dat werkt. Daarover heeft hij ook wel ideeën. En het is goed om zo ook nog wat andere mensen te leren kennen.

Het is een ontdekkingstocht.

Helmert is een tijd actief in de taakgroep. Denkt mee over activiteiten en jeugdbeleid. Het gaat een keer over catechese. Er worden leiders gezocht. Dat lijkt hem ook wel wat. Samen met een leider met meer ervaring leidt hij een groep kinderen. Dat bevalt heel goed! Het is leuk en inspirerend! Het was een beetje een probeersel. Hij wist eigenlijk  niet dat hij dat kon.

De catechesegroep bereidt een keer een jeugddienst voor. Zo komt hij in aanraking met deze voorbereidingsgroep.

na drie jaar verschillend jeugdwerk:

‘Ik heb het gevoel dat dit nu echt is wat ik wil! En wat mij verbaast: ik leer zelf ook ontzettend veel van die jongeren!’

Helmert is nu leider van een catechesegroep. Wekelijks trekt hij op met kinderen van 12 tot 15 jaar. Met andere leiders organiseert hij mee aan het jaarlijkse kamp voor alle jongeren. Ook is hij voorzitter van de Jeugddienstcommissie. Hij brainstormt met jongeren over thema’s voor de jeugddienst en bereid de diensten met hen voor.

Drie jaar na binnenkomst in de gemeente zegt hij: ‘Ik heb het gevoel dat dit echt is wat ik wil! De taakgroep vond ik leuk maar het beleidsmatige spreekt me toch minder aan. Ik vind het mooi met die jongeren op te trekken en te delen. Dat is voor mij super belangrijk. En wat mij verbaast: ik leer zelf ook ontzettend veel van die jongeren. Het enige dat ik nog wel zou willen is dat ze me niet meer met u aanspreken.’

Talentgericht werven. Hoe werkt dat?

Mijn 10 do‘s en don’ts

Mijn tips helpen je op weg.

  1. Raak aan de praat met mensen. Ook en juist met mensen die je nog niet kent.
  2. Vraag – als het klikt – of ze misschien ergens aan mee willen werken in de kerk.
  3. Ga uit van hun interesse, van wat zij kunnen of willen.
  4. Kom niet – dus never nooit niet! – met lijstjes vacatures! Bedenk de activiteit die het beste aansluit bij hun kwaliteiten. Ook al zitten er al genoeg vrijwilligers in die club.
  5. Leg het contact met andere mensen die die activiteit runnen.
  6. Claim niet. Zeg niet: we hebben zo dringend mensen nodig! Daarmee praat je mensen een schuldgevoel aan. Dat schrikt af!
  7. Houdt het vrijblijvend. Laat mensen vooral proberen of het echt wat voor ze is. Zo niet; niet erg! Naar aanleiding van iets dat minder bevalt kun je makkelijker ergens komen dat wel aansluit.
  8. Relax! Het is helemaal niet erg als mensen na een korte periode over stappen naar iets anders. Het is erger wanneer ze helemaal niet meer te porren zijn voor een activiteit! Lees ook: vrijwilligersbeleid.
  9. Zorg dat mensen opgevangen worden binnen de nieuwe club. Houd contact. Vraag hoe het gaat. Zijn er problemen: ga ervoor zitten om het samen op te lossen.
  10. Heb oog voor mensen die voor hun eigen gevoel te lang in de organisatie meedraaien. Ga ermee in gesprek. Geef ze ruimte om te switchen of te stoppen.

De gebruikte naam is om privacyredenen gefingeerd.