vrijwilligers: de schat van je gemeente, maar hoe vind je die schat?

Talentgericht werven

talentgericht werven

Talentgericht werken en werven. Hoe doe je dat? Wanneer je het eenmaal in je vingers hebt, brengt het je gemeente op een nieuwe manier tot leven!

Hoe vind je nieuwe vrijwilligers voor je activiteit? Dat is een probleem dat regelmatig opduikt. Veel kerken hebben een aardig lijstje vacatures. Ze zoeken zich suf. Op de uitnodigende vraag om een functie te gaan bekleden zeggen weinigen ‘ja’.

Gemeenteleden willen het niet (meer) of kunnen het niet. Eigenlijk moet je als gemeente ook niet willen, wat je gemeenteleden niet willen of kunnen doen. De gemeente is immers van de gemeenteleden?

Waarom het niet over een andere boeg gooien. Ga als gemeente doen waar je gemeenteleden goed in zijn en waardoor zij geïnspireerd raken. Zoek het talent!

Kerk got talent. Kerk: God’s talent!

Talentgericht werken en werven zorgt ervoor dat je mensen in je gemeente doen waar ze goed in zijn. Dat brengt je gemeente op een zinvollere manier tot leven. Wanneer je focust op talent gebeuren er misschien hele andere dingen. Je mensen komen meer tot hun recht. De gemeente wordt meer van de mensen.

Bij talenten denk je natuurlijk direct aan die gelijkenis… Strekking: gebruik je talent!

En er is die mooie spreuk: Talent is Gods geschenk aan jou, wat je ermee doet is jouw geschenk aan God.

Als we dat weten, waarom vragen we dan mensen om bij een activiteit te helpen, terwijl ze dat vaak helemaal niet willen of kunnen? Dat doen we omdat we denken in vacatures.

Iemand legt zijn of haar functie neer. Er is dus vervanging nodig. Er is een vacature. Het werk moet doorgaan, per slot van rekening. Wij hebben als organisatie een probleem en dat moet iemand oplossen.

talentgericht werven

We weten dat we onze gekregen talenten moeten inzetten.

Waarom zoeken we dan nog steeds mensen bij vacatures?

Er is veel te doen in de gemeente. Vaak meer te doen dan dat er vrijwilligers zijn. Voortdurend zoeken we dus mensen om de vacatures in te vullen. Belangrijk om te weten is: Deze benadering werkt niet meer. Je hebt geen vacatures voor een interessante betaalde baan, waar heel werkzoekend Nederland naar op zoek is. Het is een vrijwilligersfunctie in jouw gemeente. Het zijn vaak ook niet de meest geliefde functies… Wil je vacatures invullen dan maak je het jezelf dus te moeilijk.

Hoe kan het dan wel? Denk in mensen, denk in talenten! Ga echt vandaag beginnen met talentgericht werken en werven!

Hoe doe je dat?

Leer je gemeenteleden kennen. Wat kunnen ze? Wat willen ze? Zouden ze überhaupt geïnteresseerd zijn om zich – op wat voor manier dan ook – in te zetten voor de gemeente? Waar zijn ze goed in of waar willen ze zich verder in ontwikkelen? Ga daarover in gesprek. Kijk waar je uitkomt. Ontdek mensen en hun talenten!

Denk in mensen, denk in talenten!

en echt: Ieder talent is inzetbaar in de gemeente.

Als je open in gesprek gaat met mensen, die van God bewogen zijn, komen er verrassende dingen uit. En heel vaak ook actie. Mensen willen zich graag inzetten wanneer je ze aanspreekt op hun talenten. Dat is tenminste mijn ervaring.

Talentgericht werven. Krijg je met die benadering wel alle vacatures ingevuld? Natuurlijk niet! Maar dan moet je als organisatie verder denken. Wat is precies de inhoud van de functie? Hoe belangrijk is het allemaal? Moet het gebeuren? Kan het ook anders?

Kun je het werk in stukken knippen? Voor een functie van scriba die ledenadministratie, notulen, vergaderingen en correspondentie moet verzorgen kun je misschien iemand met administratief talent zoeken – iemand die dan nooit hoeft te vergaderen – een notulist en een correspondentiesecretaresse gaan zoeken. Je denkt misschien: dan heb je 3 mensen nodig! Da’s nog moeilijker! Alleen blijkt het in de praktijk juist veel makkelijker.

In het ergste scenario blijven er vacatures openstaan. Aan sommige zaken zul je als gemeente geen aandacht (meer) kunnen besteden. Aan de andere kant kunnen er ook andere dingen ontstaan. Zaken waar je als organisatie misschien nooit aan gedacht had. Zo zijn er gemeentes die heel missionair zijn geworden, simpelweg omdat er veel mensen in die kerk zitten die sociaal bewogen zijn en zich daar graag voor inzetten. Mensen die jaren niets deden voor de kerk, die altijd ‘nee’ zeiden, zijn nu samen aan de slag. Ze hebben hun draai gevonden en doen wat ze leuk vinden! De gemeente is opnieuw en anders tot leven gekomen!

Hebben jullie een probleem met vacatures en functie invulling? Zoek je naar de andere aanpak en de nieuwe stappen die je dan zet? Ben je benieuwd naar hoe je talentgericht werven concreet kan gebruiken? Neem dan eens vrijblijvend contact op.