Relationeel jeugd- en jongerenwerk

waarom en hoe?

relationeel jeugd en jongerenwerk

Wat is relationeel jeugd- en jongerenwerk? Waarom is dit de beste aanpak om je jeugdwerk tot bloei te brengen? Hoe werkt het? Hoe pak je het aan?

Van jezelf naar relationeel jeugd- en jongerenwerk

Hoe ben je zelf eigenlijk tot geloof gekomen? Ging dat zo’n beetje ongemerkt, van het een in het ander. Of vielen op een goed moment opeens de stukjes in elkaar?

Wie speelde daar een rol bij? Weet jij nog iemand die jou inspireerde? Of zijn er meer mensen die jou de betekenis van geloven hebben voorgeleefd? Begin eens bij je eigen inspiratie, voordat je met die ander bezig gaat. Dat is vooral belangrijk om je te realiseren hoe het werkt met leren geloven, met geloofsoverdracht.

Geloven komt niet uit de lucht vallen. Er zijn altijd mensen die je op het spoor zetten. Dat kan Jezus zijn. Maar ook gewoon de juf van de kindernevendienst. Of een leider van de jeugdclub.

Geloven ontstaat bij de gratie van God in relatie met mensen. Om dat te laten ontstaan, daar kun je als kerk een platform voor bieden!

Relationeel jeugd- en jongerenwerk

Omdat we weten dat relaties belangrijk zijn bij het ontstaan van geloof is het het beste om je jeugdwerk te baseren op relaties. De relatie tussen leiders en kinderen. Tussen kinderen onderling. Tussen leiders en ouders.

Geloven komt niet zomaar uit de lucht vallen. Het begint op de grond. Vervolgens kan er iets ontstaan. Met een ‘beetje’ hulp van boven, dat dan weer wel. 😉

Dat vraagt een andere aanpak. Dat vraagt misschien wel om andere mensen.

Zouden jullie dat willen, een andere aanpak? Een andere koers? Is het je de investering waard? Durven jullie dat risico te lopen? Ik hoop het. De gemeentes met het meest succesvolle jeugd- en jongerenwerk werken namelijk met een relationele aanpak. Daarmee kun je echt het verschil maken: Groei!

Zijn er in jullie kerk mensen die iets met jongeren hebben? Die er voor hen willen zijn?

Zijn er mensen die van God houden en geven om kinderen of jongeren? Dan kunnen dat geweldige leiders worden!

Relationeel Jeugdwerk. Waar begin je? Hoe pak je dat aan in jouw gemeente? Ik zet je graag op het goede spoor. Ik weet waar te beginnen. Ik kan vanuit jouw misschien wat vage idee je concreter helpen worden. Ik weet wat meestal wel werkt. En wat niet.

Jeugd en jongeren de betekenis van geloven leren kennen. Waardevol!

Laten we eens rond de tafel gaan. Kijken wat je hebt en zien waar je naar toe wilt…