Mensen zijn onbetrouwbaar. Shockeer ze: Wees anders!

Iedereen heeft weleens een boek uitgeleend en het nooit meer teruggezien. En je naam stond er nog wel in. Je had nog een hoekje uit het kaft gescheurd. Je had er nog bij verteld dat het zoveel waarde voor je heeft en je het daarom graag…
Ga je met een groep op stap, tijd afgesproken, zijn er altijd mensen die een kwartier later zijn. Ze laten de rest gewoon wachten!
Heb jij weleens geld uitgeleend? Teruggekregen?
Ik heb weleens een klusjesman gehad, die was er gewoon niet!

Mensen zijn onbetrouwbaar. Dat is geen kwestie van schuld. We nemen ons echt het beste voor. Maar het lukt niet altijd. Er komt weleens wat tussen. Je hebt het nooit 100% in de hand. Dat heeft iedereen weleens en sommigen wat meer.
Dat weten we ook wel van elkaar. Maar omdat we toch vaak afhankelijk zijn van elkaar maken we nog steeds nieuwe afspraken.
En wordt de afspraak verzet, oké. Dan zuchten we even.
Wordt het vergeten: Dat kan gebeuren.
Hoor je een smoes aan de andere kant van lijn: Vooruit. We zijn allemaal weleens onbetrouwbaar, toch?

Ik belde laatst een loodgieter. Mijn kraan lekte. Klusje van niks natuurlijk, maar ik kan het zelf niet verhelpen. Bijna gênant om daar voor te moeten bellen. Weinig lucratief voor zo’n kerel ook.
‘O, dat is vervelend, zo voor het weekend.’ zei-ie.
‘Hij druppelt maar een beetje, het kan volgende week ook wel…’ zei ik bescheiden.
Hij leek me niet te horen. ‘Even kijken hoor, ik ben hier nog even bezig, als ik nou eens tussendoor om 2 uur langskom, kan dat?’
Daar stond hij, op de afgesproken tijd. Ik was verrast. Hij was er! Niet bijzonder eigenlijk, maar toch. Voor een lekkende kraan, klusje van niks.
Als ik eens echt iets heb ga ik hem ook weer bellen!

Kortom: Je kunt mensen shockeren door afspraken te maken die je nakomt. Daarmee blijf je hen bij. Want, tja, die anderen komen soms helemaal niet.
Ondernemen is niet altijd zo moeilijk.