Groei

Durven jullie er voor te gaan?

kiezen voor groei

Kiezen voor groei van je kerk. Kiezen voor groei ín je kerk. Durven jullie dat aan? Waarom zou je het moeten doen? Hoe begin je eraan?

Kiezen voor groei. Waarom zou je?

De woorden vergrijzing, krimp, leegloop en kosten besparen hoor je regelmatig in kerkelijke gemeenten.

Maar wat als we het nu eens ongelooflijk tegendraads zouden benaderen? Als we kiezen voor groei? Wat zou er dan mogelijk zijn?

Kiezen voor GROEI van je kerk. Durven jullie dat?

We durven er dikwijls niet eens aan te denken: groei. Veel kerkgemeenten zijn aan het overleven. Toch kan het anders. En mag het anders! Dat zie je gelukkig op verschillende plekken gebeuren. Ik geloof dat we de zaken wat vaker moeten omkeren. Ik vind mijn inspiratie bij een man die het ook allemaal net iets anders aanpakte dan gebruikelijk. Daar heb je wel wat lef voor nodig. Maar dan brengt het dikwijls ook op. Niet altijd wat je gedacht had. Soms verrassend meer!

Ga nu eens denken over groei. Hoe stel jij je dat voor?

Even tussendoor: Ik ben echt niet zo’n mannetje, zo’n positivo, die zegt dat geluk een keuze is. Dat alles kan als je maar wilt. Ik vind het in veel gevallen zelfs grote onzin. Ik ben ook veel te nuchter voor die gedachten.

Groei

Ik denk: groeien in geloof. Groeien in aantal. Dat je straks in een stadion moet kerken. 🙂 Groeien in saamhorigheid. Groeien in die zaken die jullie in je visie hebben geformuleerd.

Denken in groei brengt nieuwe mogelijkheden. Vraag het je af. Ga ermee aan de slag. Zie wat er gebeurt.


Bijvoorbeeld:

Wij hebben ons weleens afgevraagd hoe de catechesegroep zou kunnen groeien. Het was een groepje van vijf. Hoe zouden we er één bij kunnen krijgen? We verzonnen verschillende scenario’s. Van het actief benaderen van kinderen ‘uit de kaartenbak’ tot de uitnodiging aan de kinderen: Neem je vriend of vriendin mee. Het was best wat werk, maar aan het eind van het seizoen kwamen er zeven kinderen!


Denken aan hoe te groeien brengt je ook in een lekkerder stemming. Mij persoonlijk bevalt het ook prima omdat het een tikkeltje tegendraads is. Tegen de stroom in. Maar dat zegt misschien meer over mij, dan over jou. 😉 Toch nodig ik je uit er iets mee te doen. Gewoon omdat je er niets mee verliest. Kleiner wordt het toch wel, vanzelf, als je er niets aan doet. Groeien is nadenken en werken. Maar dat levert wel op.