Jeugdwerkontwikkeling

Waar begin je? En hoe?

jeugdwerkontwikkeling

Jeugdwerkontwikkeling: Wat heb je? Waarom?

Jeugdwerkontwikkeling is belangrijk voor je gemeente. Hoe pak je dat aan? Begin bij wat je hebt, maar vraag je eerst af waarom wil je eigenlijk jeugdwerk?

Ik vind een paar dingen belangrijk als ik nadenk over jeugdwerk in jouw gemeente: hoeveel jeugd heb je? Wat is de leeftijdopbouw? Welke activiteiten heb je? Hoe gaat het?

Waarom wil je eigenlijk jeugdwerk?

Dan is de vraag: waarom wil je eigenlijk jeugdwerk?

Met deze gegevens kunnen we al beginnen met plannen maken. Je begint met wat je hebt. Heb je niks, dan kijk je wat je het belangrijkst vindt. Daar starten we mee.

Niet alles is meteen haalbaar. Jeugdwerk moet zich ontwikkelen. Je moet een plan hebben, weten waar je – ongeveer – naar toe wilt. Dan moet je mensen vinden. Handen die willen helpen. Zo bouw je verder. Dat klinkt eenvoudig en dat is het ook. 😉


Mijn ideale plaatje

Het jeugd- en jongerenwerk van mijn ideale kerk ziet er zo uit: het is gericht op het leggen van relaties onderling en met God. Er is een activiteitenaanbod voor elke leeftijd, een doorgaande lijn. De activiteiten sluiten aan op hun leefwereld en denkwijze. Het is gericht op groei; geloofsgroei, maar ook dat we erop uit zijn om telkens meer jongeren toe te voegen aan onze groepen. En binnen ons jeugdwerk creëren wij kansen voor jongeren om leider te worden. Verder zorgen wij voor onze vrijwilligers, de leiders, zodat ook zij groeien.


De weg naar het bereiken van je ideale plaatje is soms wat weerbarstig. Het zit niet altijd mee. Maar aan de andere kant kan het ook best snel gaan. Als je het slim aanpakt.