zinvol bezig zijn en blijven

Vitaliteit

vitaliteit kerkelijke gemeente

Vitaliteit. De kerk wordt wel vergeleken met een lichaam.* Ieder lid maakt er deel van uit.

Hoe is het met jullie lijf en leden? Hoe zit iedereen in zijn vel? Hoe vitaal zijn jullie als gemeente? Is het tijd voor een bodyscan.

Vitaliteit: je hoort het woord regelmatig in kerken. Zorg om krimp. Een verminderde financiële draagkracht. Samenwerken of samengaan? Kijken naar de toekomst. Hoe vitaal zijn we om dit het hoofd te bieden?

Het managementcliché zegt dat ‘hierin volop kansen liggen!’ ‘We kunnen er straks sterker uitkomen dan toen we er in gingen!’ Reëler is de vraag: Hoe gaan we dat doen?

In je zorgen om je gemeente liggen volop kansen, zegt het managerscliché.

Relevanter is de vraag: hoe gaan we dat doen?

Een bodyscan van je gemeente geeft inzicht in je vitaliteit. Met mensen uit verschillende geledingen van je gemeente kun je de scan samen maken.

Ik vind ‘bodyscan’ geen fijn woord. Klinkt technisch en onpersoonlijk. Dat is het in de praktijk dus juist niet.

In de bodyscan komen de volgende onderwerpen ter sprake:

  • situatie
  • hoe gaat het ermee?
  • karakter van je gemeente
  • talent van je gemeente
  • volgende stappen
  • eerste stap

Met gemeenteleden rond de tafel zitten en praten. Hoe kijkt ieder naar de gemeente? En denkt en voelt?

Dat noem ik samen een bodyscan maken.

Ik vind ‘bodyscan’ geen fijn woord.
Klinkt technisch en onpersoonlijk.
Dat is het in de praktijk juist niet.

vitaliteit bodyscan

Situatie

In deze stap staan we stil bij de vraag: hoe is het nu?
We kijken naar de geschiedenis van je gemeente. Wat is er gebeurd? Hoe is het gegaan? Hoe zijn we hier terechtgekomen? Hiermee bepalen we onze plaats, ons uitgangspunt.

Hoe gaat het ermee?

We focussen nu wat meer op de details. Er gebeuren allerlei dingen in het lichaam van je gemeente. We kijken hoe de organen functioneren. Dat kan bijvoorbeeld aan de hand van het beleidsplan. Soms werken we met de kernwoorden Vieren Leren Dienen Ontmoeten Doorgeven. Er ontstaat dan nu al een duidelijker beeld.

Karakter van je gemeente

Uit de vorige stappen blijkt het karakter van je gemeente. We hebben ontdekt waar we goed in zijn en waarin minder. Nu wordt het interessant!
Waar ligt de focus? Zijn we een sociale, naar buiten gerichte gemeente? Zijn we meer organisatorisch bezig de boel gaande te houden? Zijn we gericht op liturgie of cultuur?

Talent van je gemeente

Uit het karakter van je gemeente kun je concluderen waar je talenten liggen. Ben je sterk in het organiseren van orgelconcerten en rommelmarkten? Is het moeilijk vacatures vervuld te krijgen? Ben je goed in onderling contact?
Wat is dus het talent van je gemeente?
Maar we kijken nu ook verder. Wat is het talent van je gemeenteleden? Als personen afzonderlijk. Daarin proberen we ook juist buiten de actieve kring te denken. Wat voor mensen hebben we in onze gemeente? Doeners. Denkers. Durvers. Traditionelen. Alternatieven. Daarin ligt onze kracht en onze koers richting de toekomst van de gemeente.
Steeds meer gemeenten raken ervan overtuigd dat je moet gaan voor talentgericht werken. Dat is uitgaan van het talent dat je hebt en daarop doorbouwen.

In een bijeenkomst van een paar uur krijg je een beeld van de vitaliteit van je gemeente.

We zijn nu een paar uur verder. Met een groep mensen uit verschillende geledingen van je gemeente heb je via deze punten een goed beeld gekregen van je vitaliteit.

Volgende stappen

Hiermee hebben we een grote inventarisatie gemaakt. We weten hoe vitaal we zijn. Vervolgens kunnen we volgende stappen bedenken. Waar willen we dus naar toe. Hoe gaan we daar komen. Het bekende stipje aan de horizon. Het stappenplan.

Eerste stap

Stappenplannen maken kost dikwijls wat meer tijd. Het moet bedacht worden. Uitgewerkt. Besproken in verschillende organen. Dat zorgt ervoor dat iedereen het begrijpt en erin mee wil. In groter comité kan hier daar nog wat geschaafd en verbeterd worden.
Toch gaan we in een eerste bijeenkomst al kijken wat de eerste stap kan zijn. Wat kan ieder afzonderlijk NU doen om al in de richting te komen die we op willen?

Wat kan ik hierin voor jullie betekenen?

Als betrokken buitenstaander kan ik hierin faciliteren. Omdat ik meer op afstand sta. En de nodige ervaring. Doordat ik minder weet van jullie gemeente stel ik vragen die jullie helpen verder te komen.

Meestal wordt voor deze aanpak gekozen wanneer er een urgent probleem speelt. Bij belangrijke keuzes. Of bij crises. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om er eerder mee aan de slag te gaan. Het blijft voortdurend belangrijk te weten hoe vitaal je bent.

* 1 Korinthe 12:27

‘Jullie zijn dus samen het Lichaam van Christus. En ieder van jullie is een lichaamsdeel van dat Lichaam.’