Een nieuwe verjaardagskaart voor het verjaardagsfonds

hoe je voorzichtig een nieuwe koers inzet met een kaartje.

verjaardagsfonds kaart

Geloof jij in toeval?

Ik zit te schrijven aan een uitgebreid blog over het verjaardagsfonds. Wat ik daar van vind. Ik ben er – eerlijk gezegd – vrij negatief over. Het kost mij tijd om alle argumenten en overwegingen goed op te schrijven. Nu wordt uitgerekend ik gevraagd voor het ontwerp van de nieuwe verjaardagskaart voor het verjaardagsfonds!

Ik kom op een bespreking van kerkrentmeesters terecht. Het gaat over Kerkbalans. Het komt vanzelf op aanverwante onderwerpen. Zoals het verjaardagsfonds.

De kaart van het verjaardagsfonds is niet meer actueel. Omdat het spaardoel dat erop vermeld staat is veranderd. Daar kwamen al vragen over van gemeenteleden.
Het idee van de kerkrentmeesters was om een plakstrookje te maken voor de bestaande kaarten met het nieuwe spaardoel erop. Een zuinig idee. Onprofessioneel ook! Dat vonden ze zelf eigenlijk ook. Gelukkig maar. 😉

Een nieuwe verjaardagskaart voor het verjaardagsfonds

Al snel wordt besloten dat er een nieuwe verjaardagskaart moet komen. En een nieuwe tekst. Of ik misschien een idee heb?

Waarom nu juist het verjaardagsfonds?! Ik heb ooit in een kerkenraad gezeten die het verjaardagsfonds afschafte. Ouderwets. Achterhaald. Onbegrepen. Onhaalbaar. Dat voelde als een overwinning. Wat was ik het er hartgrondig mee eens als mede pleitbezorger.

Soms heb je verrassend snel een nieuwe opdracht te pakken. Je blijft lachen. Waarom zou ik nee zeggen? Geen toeval wellicht?

Ik vertel iets over mijn mening van het verjaardagsfonds. Toch neem ik de opdracht aan. Want ik ga er dan maar iets van maken waar ik wel achter kan staan.

Ik heb ooit in een kerkenraad gezeten die het verjaardagsfonds afschafte. Daar was ik het hartgrondig mee eens.

En nu mag ik de verjaardagskaart ontwerpen… 😉

Visie op een nieuwe verjaardagskaart voor het verjaardagsfonds

Terneuzen gaat van twee kerken één maken. Het op verjaardagen ingezamelde geld wordt bestemd voor het nieuwe interieur. Het plaatje op de voorkant wordt de tekening die de architect heeft gemaakt van de verbouwde kerk.

Gemakkelijk. Daarmee is het duidelijk. Toekomstgericht. Positief. Op weg naar een gemeente samen in een nieuw kerkgebouw. Zo’n stemming past ook bij een verjaardag. Hartelijk gefeliciteerd!

In mijn blog over het verjaardagsfonds pleit ik er voor om het persoonlijker te maken. Ik bedenk dat de kaart daarbij kan helpen. Ik maak meer witruimte achterop. Daar kan de ‘loper’ zijn of haar naam op schrijven. Dan weet de ontvanger in ieder geval wie-ie voor zich heeft.

Ik vind ‘loper’ trouwens ook zo’n onpersoonlijke aanduiding! Omdat het zo werktuigelijk klinkt.

Over de wens op de kaart puzzel ik wel wat. Het liefst tutoyeer ik alle gemeenteleden. Broeders en zusters onder elkaar. Voor sommigen gaat dat echter nog te ver. Ik wil ook geen u schrijven. Dat lijkt mij te afstandelijk voor jongeren – onder de vijftig. Het wordt dan maar het minder persoonlijke: ‘n Fijne verjaardag gewenst en een mooi jaar!

Daaronder een korte tekst over het waarom van het verjaardagsfonds en de bestemming. Blijft lastig. Het geven van een gift voor je verjaardag blijf ik een beetje buitenaards klinken. Bovenaan het logo. Klaar!

Communicatie intern

Voor de lopers maak ik een begeleidend schrijven . Daarmee licht ik toe waarom er een nieuwe kaart is. Wat de opzet is. Ik vind het belangrijk uit te leggen waar je mee bezig bent. De boodschap van een verjaardagskaart.

Bovendien is het een mooie gelegenheid om ze te bedanken voor hun inzet. Kun je niet vaak genoeg zeggen. En wij wensen ze mooie ontmoetingen. 😉

Communicatie extern

Ik schrijf vervolgens nog een stukje voor kerkblad, website en Facebook. Omdat het goed is dat de gemeente weet wat er gebeurd. Het nieuws is dus dat het spaardoel van het verjaardagsfonds is veranderd. Even kort. Het is daarmee ook een reminder: o ja – verjaardagsfonds, o ja – kerkrentmeesters. Dat ze binnenkort een nieuwe verjaardagskaart van de gemeente krijgen, dat merken ze later wel…

Bij de keuze voor een kaart voor het verjaardagsfonds zou je ook nog voor elke doelgroep een andere kaart kunnen maken… 🙂
Zoek wel een afbeelding en tekst die bij je kerk past. 😉

verjaardagsfonds kinderkaart