Cruciaal om iedereen betrokken te houden.

Communicatie

communicatie via kerkbladen

In de kerk is communicatie cruciaal. Hoe pak je je communicatie aan? Hoe regel je dat het gebeurd? Heldere uitgangspunten helpen je op weg.

In een kerk is communicatie super belangrijk. Moet er een kerkgebouw gesloten worden? Wordt er een predikant beroepen? Fusie? Samenwerking? Een nieuwe koers? Het voortzetten van een oude koers. 🙂 Al gaat het over de wekelijkse bijeenkomst van de ouderensoos. Zonder communicatie of met slechte, gebrekkige communicatie gaan mensen de kerk missen. En mist de kerk mensen.

Hoe pak je je communicatie aan? Hoe regel je dat het gebeurd?

Voor een gemeente schreef ik deze uitgangspunten voor een goede communicatie.

Als Jezus en zijn volgers niet goed hadden gecommuniceerd

dan hadden wij hier en nu nooit een kerk gehad!

Waarom communiceren?

Als gemeente met een missie en een visie hebben wij iets te vertellen. Omdat we een geloofsgemeenschap vormen met een constante dynamiek in ontwikkelingen is het uitwisselen van informatie belangrijk. Zo blijft iedereen op de hoogte. Mensen moeten de kans krijgen het waarom van beslissingen te volgen en te begrijpen. Door het proces te volgen, blijven gemeenteleden betrokken. Zo kunnen we samen groeien.

Communicatie is daarom een belangrijk aandachtspunt in alle geledingen van de gemeente.

Zonder communicatie gaan mensen de kerk missen

en mist de kerk mensen.

Uitgangspunten

  • Je vergadert niet voor de vergadering. Je vergadert voor de gemeente. Besluiten, weergave van processen, het waarom delen wij met de gemeente. Dat bevordert begrip, gemeenschap, samen leven, gemeentezijn.
  • Iedere geleding uit de kerk moet zich hiervan bewust zijn.
  • Iedere geleding is verantwoordelijk voor zijn eigen communicatie.

Op elke agenda van een vergadering zou het punt: ‘Communicatie’ moeten staan. Daarbij de vraag: welke informatie uit deze vergadering brengen we naar buiten, wie doet dat, waar en wanneer?

Heb je 3 vergaderingen niets te communiceren? Dan kun je je afvragen of je niet gewoon moet stoppen met vergaderen. 😉

Het publiceren van allerlei ‘droge’ vergaderverslagen is daarbij niet de oplossing. Het gaat om publicatie van kernpunten waar de gemeente een boodschap aan heeft. Een heldere communicatie van je nieuws. Toegankelijk. Open. Uitnodigend.